Onze #1 beplanting

7 juni 2023

inspiratie

De naam roept wellicht wat gekke associates op en had daarom misschien net wat beter gekund. Maar los van dat heeft deze beplanting alles waar ons hart sneller van gaat kloppen: Pennisetum. Wij vertellen je graag waarom wij vinden dat de Pennisetum in geen tuin mag ontbreken.

Eerst even de encyclopedie

‘Pennisetum’ is een geslacht uit de (sier)grassenfamilie. Er zijn tientallen soorten, maar verreweg de meest bekende is Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’. Oftewel, lampepoetsersgras.

Bloei

Dit siergras is in het voorjaar diepgroen en richting het einde van de zomer verschijnen er grote bruingrijze pluimen. In de winter verdroogd het siergras en wordt het goudgeel. Deze kleur blijft het blad behouden tot je ergens in maart het blad afknipt op 10-20cm hoogt. Een paar weken later verschijnen dan weer de eerste diepgroene sprieten en begint het feestje opnieuw.  

Natuurlijk schouwspel

Waarom worden wij nou zo gelukkig van Pennisetum? Omdat de pluimen meewuiven in de wind, waardoor er een fantastisch schouwspel ontstaat. Het liefst maken we daarom een hele grote border met zoveel mogelijk Pennisetum. Hoe dat hele veld danst en wuift in de wind gaat werkelijkwaar nooit vervelen. Daar kan je uren naar kijken.

Grote gebaren

Onze ontwerpen kenmerken zich niet door kleine perkjes met allerlei tierenlatijntjes. We willen rust, ritme en ruimte. En dat vraagt om grote gebaren. Een grote border vol Pennisetum is het beste grote gebaar.

Past goed bij de woning

We houden er van om buiten en binnen te verbinden. Dat doen we met de ontwerplijnen, de structuur van het ontwerp, tegels, meubilair, enz. Maar dat kunnen we ook doen met beplanting. De bruingrijze pluimen hebben dezelfde kleur als een rieten dak. Mocht jouw woning dus een rieten dak hebben en wij gaan ontwerpen, dan weet je één ding zeker: Pennisetum. Maar ook bij grijze tegels of houten elementen op de woning matcht Pennisetum perfect!

Perfect te combineren 

Pennisetum is goed te combineren met bijvoorbeeld paarse Verbena of witte Gaura. Mocht je dus geen rieten dak hebben, maar wel een wit gestuukt huis dan laten we die kleur ook in de Pennisetum borders terug komen.

Kan overal

Pennisetum is heel onderhoudsvriendelijk. Eén keer per jaar snoeien en meer hoef je er eigenlijk niet aan te doen. Ze doen het in vrijwel iedere ondergrond en gaan zelden dood. Kortom, super praktisch!

Ook voor de kleine tuin

Standaard worden Pennisetum circa 80cm hoog. Maar er is ook een variant ‘Little Bunny’ die iets lager blijft – zo’n 30 tot 40cm. Dus zelfs in een kleine stadstuin mag dit siergras niet ontbreken!

Wij genieten nog even

Het is niet voor niets dat wij vanuit ons kantoor, vanaf onze werkplekken, uitkijken op een zeer groot veld met Pennisetum. Als we druk zijn en we moeten even het hoofd leeg maken om nieuwe inspiratie op te doen, kijken we gewoon even een paar minuten naar de dansende Pennisetum. Dansen wij vervolgens ook weer vrolijk verder! 

Uitgelezen?

Met onze blogs geven we je graag een kijkje in de wereld van design tuinen. Tips, inspiratie, design-trends en meer.

tips & tricks

3 tips voor de stadstuin

13 februari 2023

tips & tricks

Steel 4 tips uit deze foto

20 april 2023

inspiratie

Trend update: op zoek naar authentieke schoonheid

10 oktober 2023

Jouw buitenruimte transformeren naar een droomtuin?

Neem contact met ons op

033 260 00 61
info@heartforgardens.nl
Meent 1 
3931 MD Woudenberg