Eenheid van woning en tuin

Over dit project.

Alles wat Heart for Gardens doet ontstaat vanuit het idee om het dagelijkse woongenot te verbeteren. Dit bereiken ze door tijdloos design te combineren met kenmerkende kwaliteit, precieze aandacht voor detail en een harmonieuze balans tussen functie en vormgeving. Ook bij deze prachtige jaren ’70 bungalow is Heart for Gardens nauw betrokken geweest.

Het hele jaar door genieten in de veranda

Deze jaren ’70 bungalow heeft zowel van binnen als buiten een complete facelift gekregen. De tuin is daarom tegelijkertijd met het ontwerp van de woning ontworpen zodat deze perfect op elkaar afgestemd zouden zijn. Dat geldt niet alleen voor de stijl, maar ook voor het gebruik en de indeling. Zo is er aan de achterzijde een grote veranda met open haard gerealiseerd waar het hele jaar gezeten kan worden. De verbinding met de woonkamer is heel direct, want de living grenst direct aan deze veranda. Je wandelt dus zo met je kop thee naar buiten.

Strakke tuinen met sfeervolle invulling

Bij Heart for Gardens hebben ze een eigen stijl die te herkennen is in elke tuin die ze ontwerpen en aanleggen, maar natuurlijk is ieder project uniek en wordt de tuin zeer specifiek afgestemd op de bewoners, de woning en de omgeving. Paul de Graaf, samen met zijn broer eigenaar van Heart for Gardens: “Over het algemeen zijn onze tuinen strak met een sfeervolle invulling zodat er een warme ambiance ontstaat. Deze tuin zit voor onze stijl aan de strakke en minimalistische kant, maar wat iedere tuin van ons kenmerkt is in ieder geval de persoonlijke details en de verbinding tussen de architectuur, het interieur en de tuin. En dat is bij dit project niet anders. De zwarte lamellen van de woning zijn op diverse plekken in de tuin terug te vinden en de brievenbus is met dezelfde stenen gemetseld als de woning. De lijnen zijn zeer strak, maar door met weelderige beplanting te werken die ‘over’ de strakke lijnen vallen ontstaat er toch een sfeervol beeld.”

Opstaan met een prachtig uitzicht

Een bungalow heeft normaliter een beetje een ouderwetse lading. “Het doel van de woningarchitect met ons als tuinarchitect was het creëren van een totaalbeeld dat je omverblaast. Weg met het ouderwetse karakter en juist laten zien dat een bungalow onwijs stijlvol kan zijn. Het leuke van een bungalow is dat ook de slaapkamers grenzen aan de tuin. Dat is een luxe die een gemiddelde woning niet kent en dat is dan juist iets wat ons als tuinontwerpers extra prikkelt.”

Een prachtig samenspel van beplanting en exterieur

Grote kenmerken, daar houden ze van bij Heart for Gardens. Geen borders met twintig soorten beplanting opgedeeld in allemaal kleine vakjes, maar grote borders met eenduidige beplanting. Deze woning bevat grote borders met hortensia’s, pennisetum (red. donkergroen siergras met lange pluimen) en gaura.

“Daarnaast houden we er van om de stijl en kleuren van de woning te vertalen naar de beplanting. Het stucwerk komt terug in het wit van de hortensia en de pluimen van de pennisetum liggen in lijn met de gevelsteen. De gevelsteen vormt samen met het witte stucwerk een combinatie en die hebben we ook in de tuin teruggebracht door de pennisetum te combineren met witte gaura. Om toch wat kleur mee te geven hebben we gekozen voor lavendel.” Deze kleur zit uiteraard niet in de woning. Daarom is de lavendel in bloembakken geplaatst, zodat ze wat losser staan van de woning.

Om de grote vlakken grind toch een natuurlijk uitstraling te geven en de overgang tussen groen en verharding wat zachter te maken is ervoor gekozen om diverse grindvlakken in te vullen met stipa. “Fantastische siergras dat heerlijk mee deinst in de wind.”

Zo zie je maar dat elke woning een prachtige tuin verdient. Of dat nu een gloednieuwe villa is, een herenhuis aan de gracht, of – zoals hier het geval is – een charmante jaren ’70 bungalow.

Onze andere projecten

Bekijk hier Heart for Garden designs van anderen voor wie buiten niet onderdoet voor binnen.

Bekijk dit project

Rust - ritme - ruimte

Bekijk dit project

Design_M1

Jouw buitenruimte transformeren naar een droomtuin?